Well-being als noodzaak


17-11-2010 door jannemarie,

          

Op dinsdag 16 november vond in de Westergasfabriek in Amsterdam voor ondernemers een inspirerende bijeenkomst plaats met exclusieve Masterclasses door ontwerper Aldo Bakker en trendforecaster Li Edelkoort over het thema ‘well-being’. Organisator was het Nederlands Interieur Instituut. Centraal stond de behoefte van de consument aan well-being en hoe vormgeving daarop kan inspelen. Beide sprekers deden hun verhaal aan de hand van aansprekende beelden, kleuren, vormen, ontwerpen, stijlen en sferen.

Aldo Bakker, zoon van ontwerper Gijs Bakker en Emmy van Leersum en docent aan de Design Academy in Eindhoven, ging in op de rol van design bij producten. Well-being is volgens Bakker geen trend, maar een mentaliteit. Het refereert volgens hem aan menselijke basisbehoeften. In zijn eigen vormgeving – waarbij hij onder andere inspiratie ontleent aan Japanse ontwerpers – zoekt Bakker naar het karakter, de eigen identiteit van het object. Kernvraag: “Hoe kan ik niet de theorie maar mijn gevoel omzetten in producten?”. Hij formuleert het als “Het ding als wezen”. Momenteel is zijn indrukwekkende werk samen met dat van zijn ouders te zien in de expositie Emmy + Gijs + Aldo in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Li Edelkoort hield een gloedvol betoog over de urgente behoefte van mensen om zingeving terug te vinden in deze turbulente tijden van politieke maar ook natuurfysiologische onrust (natuurrampen). Volgens Edelkoort moeten we de “woedende aarde te vriend zien te krijgen en eerbied tonen voor elementaire zaken die we aangereikt krijgen en die we alleen maar hoeven op te pakken”. Hierna illustreerde Edelkoort talloze well-being trends aan de hand van de natuurelementen kalk, zand, rots, aarde, water, kristal, goud en vulkaan. In een adembenemende stroom van associaties vertelde Edelkoort hoe we het spirituele well being in talloze producten, maar ook in diensten en vormen van samenwerking tussen mensen, terug zullen vinden.

Niels den Boer filmde mijn reactie op de masterclass: klik hier

 


2 Reacties op “Well-being als noodzaak”

  1. Janine Klarenbeek says:

    27 mei weer een trenddag in rotterdam.
    Gaat u daar heen ?

  2. jannemarie says:

    Ja, ik ga daar inderdaad weer heen. Hopelijk weer nét zo interessant als in november 2010 in de Westergasfabriek in Amsterdam.