ShadowDance voor het hele gezin


29-12-2010 door jannemarie,

 

Geen idee wat te doen in de kerstvakantie? Ga dan met het hele gezin naar de tentoonstelling ‘ShadowDance’ in Kunsthal KAdE in Amersfoort. Een groepstentoonstelling met werk van meer dan dertig internationaal opererende beeldend kunstenaars, die een fascinatie hebben voor het effect van schaduw.

Wat meteen opvalt bij binnenkomst is de aanwezigheid van kinderen en jongeren – een prestatie bij hedendaagse kunst – die bovendien actief met de kunstwerken aan de slag gaan.

Een opa speelt met twee kleinzonen met de schaduw aan de voor- en achterzijde van een wand: opa’s silhouet wordt aan de achterzijde vervormd tot grote, vierkante pixels. Een moeder en jonge dochter staan gebiologeerd bij sprookjesfiguren die ruw verstoord worden door boosaardige schaduwen. Een oudere dame staat wild te dansen voor een verlicht scherm in een poging de daarop geprojecteerde, meebewegende zeepbellen te pakken.

Een filmpje uit de jaren ’20 van de vorige eeuw met uit zwart papier geknipte figuurtjes roept herinneringen op aan een kinderboek uit mijn jeugd en een installatie met bewegende, op een rond wiel draaiende objecten met vervormende schaduwen doet denken aan de installaties van Tinguely.

Kortom: een esthetisch aantrekkelijke, interactieve en speelse belevenistentoonstelling voor jong en oud. De tentoonstelling is verlengd tot en met 8 februari 2011.


Eén reactie op “ShadowDance voor het hele gezin”

  1. haicu says:

    Dat klinkt als een mooie tenstoonstelling. Die komt op mijn verlanglijkstje voor januari. Dat is eens een mooi goed voornemen.