Kerstmenu in het Noordbrabants Museum


17-12-2010 door jannemarie,

Voor wie alvast inspiratie wil opdoen voor het aanstaande kerstmenu, is de expositie ‘A la c’Arte’ in het Noordbrabants Museum (t/m 2 januari) een absolute aanrader.

Hoewel ik zelf niet hou van koken, ben ik dol op lekker eten en lezen over eten. Aan dat rijtje kan ik nu toevoegen: kijken naar lekker eten. Ik zag enkele – mij onbekende – juweeltjes, zoals het schilderij ‘Banketje’ van Floris van Schouten uit 1630/40. Op een tinnen bordje liggen aalbesjes met een broodje, fijn geschilderd zoals ik ken van Adriaen Coorte. Of het ‘Portret van een meisje met mandje en kersjes’ van David Finson uit 1632, zo lief! Henk Helmantel met zijn ‘groentenstilleven’ mag natuurlijk niet ontbreken, evenmin als het zinnelijk zelfportret van Margriet Smulders en de hyperrealistische maar tegelijkertijd vervreemdende foto van doorboorde groenten van Holger Niehaus.

Verrassend en tevens passend bij de hedendaagse eisen van cultureel ondernemerschap is de alliantie die het museum aanging met vier Brabantse topkoks. Zij lieten zich inspireren door een van de kunstwerken, en maakten daar een voor-, tussen-, hoofd- of nagerecht bij, prachtig gefotografeerd door Peter Cox. Een slimme manier om de buitenwereld binnen te halen en tegelijkertijd een venster naar buiten te bieden. De tentoonstelling laat verder zien dat eten en design hand en hand gaan en van alle tijden is.


4 Reacties op “Kerstmenu in het Noordbrabants Museum”

 1. Beste Jannemarie,

  Aangezien ik zelf houd van koken, lekker eten en lezen over eten, was ik prettig geraakt door jouw bericht. Ik ga zeker ook kijken, want naast al het bovenstaande ben ik ook een groot kunstliefhebber! Bedankt voor je leuke tip!

  Hartelijke groet,
  Rogier van Lith
  Van Lith Tekst & Redactie

 2. henk Couwenbergh says:

  Halo Jannemarie,
  Ik ben gek op koken en op schilderkunst : ik wil na de kerst naar het Noord.brabants museum.Ben heel benieuwd : leuke kersttip !

 3. charlotte says:

  In welke stad is het N-B Museum ?

  • jannemarie says:

   In de hoofdstad van Noordbrabant: Den Bosch…Wens jullie een smakelijke kerst toe!