Berend Strik: lagen van liefde


10-12-2010 door jannemarie,

Gisteren bezocht ik – voorafgaand aan het afscheid van oud-collega conservator Ruud Priem, aankomend inhoudelijk directeur van Museum Catharijneconvent – de tentoonstelling van Berend Strik ‘May I show you my pictures’ (t/m 9 januari 2011) in Museum Het Valkhof.

En opnieuw – ik zag het werk eerder in zijn atelier en bij de opening – werd ik getroffen door de intensiteit van zijn werken. De indringende foto’s van landschappen, mensen, vergezichten, bergen, huizen en straten bewerkt met stoffen en borduursels. Waardoor meerdere dimensies en dieptes ontstaan, het beeld intensiveert en soms vanachter het doek belicht lijkt, het oog dwingt tot zoeken en kijken en opmerken: details van kleine rijgsteekjes waarmee stukjes groen stof op een boom genaaid zijn; voile doeken in pasteltinten;  een zwart-wit foto van zijn moeder op vakantie, die koket de camera inkijkt, in badbak en met haren van fluweelrood stof naderhand aangebracht door de kunstenaar.

En hoewel het een ‘kunstje’ zou kunnen lijken, wordt het dat niet, door de veelzijdige, steeds wisselende uitwerking, spannend getroffen fotografie en kadrering. In mijn hoofd komt een zin op: ‘Lagen van Liefde’. Strik en zijn assistentes – ik zag ze aan het werk in zijn atelier, aan beide zijden van het rechtopstaande doek opgesteld om de naald met garen op de juiste plek aan elkaar over en weer door te steken – brengen lagen van liefde aan. Met liefde het vakmanschap uitoefenend, maar ook doeken met afbeeldingen uit conflictgebieden – Midden-Oosten, Afrika – met lagen van liefde verzachtend. Vol van deze indrukken liep ik aan het eind van de middag door het al bijna lege museum en ik wist: ik ben nog steeds verliefd op dit prachtige museum, waar ik de afgelopen elf jaar gewerkt heb.


2 Reacties op “Berend Strik: lagen van liefde”

  1. Tot says:

    Heb je nog meer foto’s ?
    En : what’s in a name…
    Stricken is in het duits trouwens : breien.

  2. Jannemarie says:

    Ja, ik heb nog meer foto’s, ik zal er een aantal mailen. En in de catalogus zijn alle tentoongestelde werken met (kleine) foto’s achterin opgenomen.