Nachtlicht in Deurne


04-02-2011 door jannemarie,

Vandaag een verslag van de zéér fijne tentoonstelling die ik afgelopen zondag met mijn moeder, broer en zus bezocht in Museum de Wieger in Deurne (bij Eindhoven): ‘Nachtlicht: de schilders van het nieuwe licht 1880-1940’. Onbegrijpelijk dat deze expositie met 70 prachtige werken van beroemde Nederlandse kunstenaars als Isaac IsraelsGeorge Hendrik BreitnerJan SluijtersLeo Gestel en Kees van Dongen, maar ook de (mij onbekende) schilders Kees Maks en Herman Heijenbrock, tot nu toe zo weinig landelijke media-aandacht gekregen heeft.

De tentoonstelling voert je mee in een ander tijdperk, waarin gas- en elektrisch licht net ontdekt waren en voor kunstenaars onderwerp van artistieke fascinatie. Je ziet dienstmeisjes met rijglaarsjes in de regen boodschappen doen, terwijl het gelige etalagelicht van een hoedenwinkel over de natte straten schijnt. Opgedofte dames en heren die ’s avonds door een winkelstraat met lichtreclames paraderen. Een circustent van binnen, verlicht door rode gaslampen. Paardentrams op straat, in het gelid, wachtend op passagiers. Een mediterraan ogend parktafereel bij avond, met terrasjes vol mensen in het schijnsel van een slinger met lampjes. Amsterdamse straten en pleinen met impressionistische toets – bijna abstract – neergezet door Breitner en Israels. Sfeervolle, gloedvolle, soms geheimzinnige, maar vaak ook blijmakende schilderijen die doen verlangen naar een teletijdmachine waardoor je heel eventjes in een prachtige jurk met grote hoed mag flaneren langs de warm verlichte etalages om daarna uit te rusten in een theesalon met plafonnières.

Overigens: ook Museum de Wieger als gebouw is de moeite van een bezoek waard. Dokter en schilder Hendrik Wiegersma (1891-1969) liet het bouwen op een beboste plek aan de rand van Deurne in een neo-renaissancestijl, als een monumentaal 16e eeuws Hollands huis, waar later een atelier aangebouwd werd. Na zijn dood is het tot museum verbouwd door binnenhuisarchitecten Premsela en Vonk. De tentoonstelling is in Deurne nog te zien tot en met 13 maart 2011. Daarna van 3 april t/m 26 juni 2011 in Museum Flehite in Amersfoort.


4 Reacties op “Nachtlicht in Deurne”

 1. Ineke Wouters-Carpay says:

  Jannemarie,

  Dank voor deze aanprijzing van de huidige tentoonstelling en de aandacht voor Museum De Wieger.
  Hier doen we het voor!
  Ineke Wouters-Carpay
  Medewerker Behoud en Beheer
  Museum De Wieger

  • jannemarie says:

   Beste Ineke, Graag gedaan, laten we hopen dat het veel extra bezoekers gaat trekken, het is het écht waard!

 2. Mevrouw Burema says:

  Een drukbezochte tentoonstelling met een hoog ‘vertelgehalte’ of ‘toon’-gehalte zo je wil.
  Inderdaad een ‘Geheimtipp’: zoveel Groten bij elkaar in zo’n bescheiden ogend maar sfeervol museum.
  Een brabantse highlight met voorbeeldfunctie.Ga zo door Deurne !

  Ans Burema

 3. jos says:

  daar kunnen andere musea een voorbeeld aan nemen, aan zo een indrukwekkende hoeveelheid schilders bij elkaar van die kwaliteit; het thema is minstens zo indrukwekkend en het viel mij vooral op hoe verschrikkelijk modern de schilderijen nog steeds zijn… de sfeer van kunstlicht in de avond is sinds die tijd niet veranderd. nog weerkaatst het licht even eenzaam op de natgeregende straten en haasten wandelaars zich langs de gevels van de woningen of verwijlen cafebezoekers onder onaangenaam tl-licht(om maar wat te noemen)!