SingSong, een kijkje achter de schermen


11-02-2011 door jannemarie,

Vandaag de eerste van twee exposities, waarin de samenstellers een kijkje achter de schermen van het museum bieden. Het lijkt een trend om museumbezoekers via verhalen van medewerkers een ‘persoonlijke beleving’ mee te geven.

Deze week de expositie ‘SingSong, Schatten uit de Verboden Stad’, te zien in Museum Speelklok in Utrecht. De tentoonstelling toont enorm grote, met zilver, goud en edelsteen bewerkte, blinkend gepoetste en gerestaureerde klokken, oorspronkelijk verzameld door Keizer Qianlong (1736-1796) en nu in de collectie van het Palace Museum (‘De verboden stad’) in Beijing. De klokken werden gemaakt door Europese klokkenmakers waaronder James Cox en voorzien van – in hun ogen – Oosterse elementen, zoals bewegende olifanten, slangen en draken, maar ook klokken in de vorm van een Chinese pagode.

Een bezoek aan deze zeer kostbare en zeldzame klokken, die eenmalig buiten museum Palace in Being te zien zijn, gaat onder begeleiding van een rondleidster. Voor aanvang van de rondleiding, die een paar keer per uur plaatsvindt, wachten we in een ruimte met een enorme transportkist.
Je vraagt je af hoe deze klokken in de 18e eeuw per schip van Europa naar China vervoerd werden: dat moet in die tijd een helse toer geweest zijn! Daarna is het zover, we mogen de hoofdzaal binnen. Prachtig opgesteld in een donkere ruimte worden een voor een de vitrines sfeervol opgelicht en hoor je een onzichtbare ‘verteller’ de geschiedenis van de klokken uit de doeken doen. Na vijf minuten zijn alle vitrines verlicht en kun je in je eigen tempo alle klokken bekijken. De rondleidster staat klaar om vragen te beantwoorden.

De persoonlijke toets is te vinden in het tweede deel van de tentoonstelling, buiten de donkere ruimte, waar op de muur handgeschreven teksten uit logboekjes van de conservator en restauratoren van Museum Speelklok geprint zijn. Je leeft met ze mee, voelt de spanning van het avontuur, de hindernissen die ze tegenkomen en de extatische vreugde als in de achterafhoekjes van de depots van Museum Palace verborgen schatten tevoorschijn komen. Ook zie je op fragmenten uit een film over het driejarig restauratieproces hoe de Nederlandse en Chinese medewerkers – soms gehinderd door taal- en cultuurverschillen – elkaar ontmoeten en samen hun best doen om dit project tot een goed einde te brengen. En met succes!

SingSong is verlengd tot en met 31 maart.


Eén reactie op “SingSong, een kijkje achter de schermen”

  1. Henry Dong says:

    Tentoonstellingen als ‘Schatten van de russische Tsaren ‘ of ‘het goud van de grieken ‘trekken traditioneel veel bekijks.
    Met een eigen collectie die al voorhanden is, is het veel spannender om zo’n tentoonstelling te bezoeken dan met ‘ingekochte keurwaren ‘
    Complimenten.