Het belang van netwerkclubs voor (startende) ondernemers


20-05-2011 door jannemarie,

De avond waarop ik (vrijwillig) afscheid nam van mijn vaste baan als medewerker Marketing & Communicatie bij Museum Het Valkhof in Nijmegen, vond het startevent plaats van HOTZO, de zzp-vereniging in Utrecht-Zuid (HOogravenTolsteegZelfstandigOndernemers). Dat was op woensdag 28 april 2010. Terwijl ik luisterde naar de afscheidstoespraak van de directeur, met bevriende collega’s het glas hief en terugblikte op 11 jaar prachtige exposities in het museum en 29 jaar wonen in Nijmegen, hield de kersverse ondernemersclub een vuurdoop in designfabriek en -winkel Pastoe. En hoe graag ik daar ook bij had willen zijn – mijn ondernemersplan was klaar, de verhuisdozen voor Utrecht ingepakt, en oude Nijmeegse brieven met weemoed herlezen – mijn definitieve vertrek uit Nijmegen moest eerst goed afgerond worden.

Snel haalde ik de achterstand in; bij de eerstvolgende netwerkborrel van HOTZO op 2 juni 2010 in Louis Hartlooper Complex was ik present en sindsdien behoor ik tot de vaste deelnemers. Voorzitter Marion Beltman vroeg me of ik de 2-maandelijkse nieuwsbrief – HotNews – wilde maken. Als nieuwkomer in Utrecht en startende ondernemer een mooie kans om mensen uit mijn wijk te leren kennen én met mijn vak bezig te blijven. De geplande ‘rustige’ zomer zat al snel vol met afspraken en interviews, en 14 juli (‘Quatorze Juillet’) onderstreepte ik mijn onafhankelijkheid als ondernemer met de inschrijving in de Kamer van Koophandel.

Inmiddels woon ik alweer een jaar (een jaar!) in Utrecht.  Ik werd eraan herinnerd omdat HOTZO  woensdag 18 mei jl. haar 1-jarig bestaand vierde, wederom in toonkamer Pastoe. Hoewel de avond in het teken stond van een matchmaking-event – ondernemers op basis van vraag en aanbod aan elkaar koppelen –  heb ik vooral genoten van het feit dat ik inmiddels zoveel aardige, betrokken, behulpzame, energieke, creatieve, humorvolle, artistieke, commercieel slimme, ambitieuze en interessante ondernemers in de wijk en de rest van Utrecht ontmoet heb. Ontwerpers, kunstenaars, grafisch vormgevers, webdesigners, fotografen, adviseurs in marketing, communicatie, financiën, juridische zaken en maatschappelijk werk. Velen op zoek naar nieuwe wegen en alternatieve vormen van ondernemerschap en samenwerking, duurzaamheid, maatschappelijke betrokkenheid en Het Nieuwe Werken.

Langzaam maar zeker begint ook mijn ondernemerschap zich scherper af te tekenen. Het kost tijd, moeite, doorzettingsvermogen en soms meer geld dan het oplevert, maar netwerkclubs als HOTZO – een ontmoetingsplek om te sparren en te delen – geven energie en goede zin!

Wordt vervolgd…

 


4 Reacties op “Het belang van netwerkclubs voor (startende) ondernemers”

 1. jacques van der Meulen says:

  Hallo Jannemarie,
  Ik heb met plezier je wederwaardigheden gelezen bij hotzo vanaf het jaar 0 tot nu en kan niet anders zeggen dan dat ik hoop dat je doorzet: doorgaat met je blog en je verder ontwikkelt in berichtgeving en tipgever.
  Je zult zien, na verloop van tijd heb je een vaste fan – en klantenclub!
  Een tevreden klant uit 2011!

  • jannemarie says:

   Beste Jacques, Bedankt voor je bijzonder aardige reactie!

 2. Hoi Jannemarie,

  Wat leuk om te lezen. Inmiddels in mijn hart ook harder gaan kloppen van Utrecht en verlang er naar richting die kant te gaan.
  Ik heb vorige week mijn eerste netwerkbijeenkomst gehad bij Utrecht en het voelt als thuis komen. Misschien komen we elkaar binnenkort wel tegen.

  Een hartelijke groet,
  Marian ‘t Lam
  Pureza Products

  • Jannemarie says:

   Beste Marian, Leuk je reactie te lezen. En als je eenmaal in Utrecht woont, neem gerust contact met me op! Succes met de stappen die je te gaan hebt.