Augustus: Oklahoma, Amerikaans topdrama in Utrecht


13-05-2011 door jannemarie,


Drie Amerikaanse films gebaseerd op toneelstukken van Tenessee Williams (1911-1983), Edward Albee (1928) en Ed Graczyk (1941) behoren tot mijn favorieten: A streetcare named Desire (1951), Who’s afraid of Virginia Woolf (1962) and Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean (1982). Films die in mijn geheugen gegrift staan vanwege de broeierige, vaak ook letterlijk zinderend hete atmosfeer; de benauwende locatie (huiskamer, bar), de onderdrukte en de verborgen verledens. En dan natuurlijk niet te vergeten de absolute topcast: Marlon Brando en Vivien Leigh (A Streetcar), Elizabeth Taylor en Richard Burton (Virginia Woolf), Karen Black en Cher (Jimmy Dean). En met Sandy Dennis in zowel Virginia Woolf als Jimmy Dean.

Zelden heb ik iets gezien wat deze topfilms kon evenaren. Totdat ik gisterenavond in Utrecht het toneelstuk Augustus: Oklahoma zag, gespeeld door theatergezelschap De Utrechtse Spelen onder regie van Antoine Uitdehaag. Alle elementen hierboven beschreven zijn aanwezig: een vaste, benauwende locatie (huis met kamers), zinderende hitte, onderdrukte emoties, verborgen familiegeschiedenissen en Nederlandse topacteurs, waaronder Loes Luca en Peter Blok (die vorig jaar samen in het ook al prachtige stuk Doek! stonden).

Augustus: Oklahoma is een van oorsprong Amerikaans toneelstuk, geschreven door Tracy Letts (1965, Oklahoma) en is bekroond met de Pulitzer Prize (2008) en een Tony Award (2008). Het speelt zich af op een locatie – een podiumvullend, twee verdiepingen tellend huis met verschillende kamers waarin 13 acteurs op voortreffelijke wijze drie generaties van de familie Weston vertegenwoordigen. Met aan het hoofd de aan pillen verslaafde hysterisch-manipulatieve moeder vertolkt door Ria Eimers. Snoeiharde commentaren gaan hand in hand met humoristische scènes: de emoties vliegen over het toneel en bestrijken het hele palet tussen huilen en lachen. Emoties die op het toppunt van drama inwisselbaar en niet meer van elkaar te onderscheiden zijn.

Hoewel het stuk vier uur duurt (exclusief twee pauzes), blijf je op het puntje van je stoel, gekluisterd aan de beklemmende ketens van de familie Weston en pas weer bevrijd als het licht dooft. De tijd vloog en dat vonden velen met mij, getuige de lovende publieksreacties.

Antoine Uitdehaag en De Utrechtse Spelen laten zien tot welke ongekend hoge kwaliteit het Nederlands toneel in staat is, een prestatie van formaat! Als je nog een kaartje wilt bemachtigen, moet je snel zijn, maar er zijn (door de week) nog kaarten beschikbaar. Eind van dit jaar gaan ze overigens nog op tournee door het land. En ik ga in ieder geval op zoek naar de drie genoemde films op DVD…

Augustus: Oklahoma, nog te zien t/m 21 mei 2011 in de Stadsschouwburg Utrecht. Vanaf 6 oktober 2011 te zien in heel Nederland, klik hier voor agenda.


8 Reacties op “Augustus: Oklahoma, Amerikaans topdrama in Utrecht”

 1. Mooi geschreven artikel Jannemarie. Je zou dit artikel zo naar het Utrechts Nieuwsblad kunnen sturen met de vraag of ze het willen plaatsen.

 2. Merle says:

  Erg leuk om zo’n uitgebreid en goed onder woorden gebracht verslag te lezen! Maakt me trots!

  Groet, Merle

  • Jannemarie says:

   Beste Merle Minjon, Wat leuk dat je op mijn blog reageert, als jongste actrice in het stuk! Complimenten over je spel, je weet geweldig een puber neer te zetten, heel herkenbaar! Succes nog de komende dagen, hard werken geblazen, maar veel voldoening, lijkt me.

   • Merle says:

    Maar natuurlijk moet ik even reageren, het is zo lovend :) En het is ontzettend hard werken, maar o zo leuk!! Ik ben blij dat we in het najaar nog gaan touren want kan echt nog geen afscheid nemen van deze vreemde familie!

 3. pia loeffen says:

  Na het lezen van je blog móet ik echt naar dit toneelstuk.
  Omdat ik in het buitenland woon, red ik 21 mei niet (het reizen is geen probleem), maar ik heb wat meer tijd nodig om te plannen in elke stad aan de oostgrens.
  De laatste keer dat ik naar een machtig toneeelstuk ging in Nederland was een Shakespeare stuk, deze wil ik beslist ook zien dus als er een kalender bekend is reserveer ik graag!
  Dank je wel voor deze ‘gouden’ tip!

  • jannemarie says:

   Beste Pia, Je kunt je via de site van Utrechtse Spelen aanmelden voor hun nieuwsbrief, of vragen of ze je op de hoogte te houden van het tourprogramma in het najaar. Veel succes! Jannemarie