Dutch Design Week: Eindhoven komt eraan!


24-10-2011 door jannemarie,

Eindhoven gaat zich waarschijnlijk kandidaat stellen voor de verkiezing Culturele Hoofdstad 2018, wat door Utrecht – die al een tijd in de race zit – als flinke concurrentie wordt gezien, aldus De Utrechtse Internet Courant. “Vooral op het gebied van ‘vernieuwende cultuur’ heeft Eindhoven zich bewezen”, aldus de krant”. En hoe!

Afgelopen zaterdag bezocht ik de tiende Graduation Show van de Design Academy (waar trendwatcher Li Edelkoort jarenlang directeur was) in De Witte Dame in Eindhoven. Op deze eerste, zeer drukke dag van de Dutch Design Week (DDW) dompelde ik me onder in de industriële ruimtes van de voormalige Philipsfabriek, waar 153 eindexamenwerken van pas afgestudeerde Bachelor’s en Masters getoond werden. De expositie – ingedeeld in de thema’s Human, Nurture, Delight, Useful, Conscious, City and Nature – is vormgegeven door de oud-student en inmiddels wereldbefaamde vormgever Piet Hein Eek.

Het is onmogelijk hier recht te doen aan alle creativiteit, inventiviteit, maatschappelijke betrokkenheid en humor die de individuele ontwerpers met hun werkstukken (ieder 2) laten zien. Hoewel bezoekers aan het eind een keuze mogen maken voor ‘beste ontwerp’, is de expositie geen wedstrijd, maar een broedplaats waar design, techniek, kunstenaarschap en ondernemerszin op inspirerende en verrassende wijze samenkomen.

Enkele ontwerpen:

 • Therapeutische tegels van Hidde Kleinhesselink: hij ontwikkelde speciale inkt waarmee hij op keramische tegels lijntjes naast elkaar kon trekken; een proces waar hij rustig van werd.  Hij werkte 30 dagen 3 uur per dag en maakte zo 1500 tegels, die hij “per uur” (14 tegels) verkoopt.
 • CMYK lamp van Dennis Parren: een lamp waarbij het licht ontleed wordt in Cyaan (groen-blauw), Magenta (rood-blauw), Yellow (rood-groen) en Key (zwart). Hiermee laat hij zien dat licht de enige ware ‘bezitter’ is van kleuren.
 • Oturakast van Rianne Koens, geïnspireerd op de Turkse gastvrijheid. Uitklapbare krukjes -uitgevoerd in tulpenhout met lederen of nubuck bekleding in pasteltinten – kunnen op elkaar gestapeld worden als kast.
 • Mini-Landscape tafel van Yuko Miyazaki, een gladgepolijste, aanraakbare tafel voor inspiratie en reflectie, waarin  een waterbad voor bloemen, een kussentje en een spiegel verzonken liggen in het tafelblad.
 • Timemaps van Vincent Meertens: hij ontwikkelde een computerplattegrond voor het openbaar vervoer in Nederland, waarbij niet in afstand maar in tijd gerekend wordt. Een technische hoogstand die tevens is genomineerd voor de Brain Awards.
 • Wolwaeren door Roland Pieter Smit: hij liet een serie dekens maken door mensen met een fysieke of verstandelijke beperking, vervaardigd van wol van Texelse schapen. Smit ontwikkelde voor ieder een specifiek soort draad: dunne draden voor autistici en dikke draden voor mensen met het syndroom van Down.

En dit was nog maar een klein deel van wat Eindhoven deze week te bieden heeft. De dag erop bezocht ik de – voor deze gelegenheid opengestelde – prachtige werkplaats van ontwerpersduo Kiki van Eijk en Joost van Bleiswijk, kortweg ‘Kiki en Joost‘. Vlakbij de fabriek van Piet Hein Eek, eveneens in een voormalige Philipsfabriek in Strijp T – het TAB-gebouw (Zwaanstraat 1).  En als je er toch bent, wip dan ook de fabriekshal daarnaast binnen, waar werk van talloze ontwerpers te zien is: van productiemethode tot eindresultaat.

Maak de borst maar nat, Eindhoven komt eraan!

Alle exposities en evenementen tijdens de DDW zijn nog te zien en te beleven tot en met zondag 30 oktober.

 

 


6 Reacties op “Dutch Design Week: Eindhoven komt eraan!”

 1. Waldemar says:

  Lieve vlijtige favoriete blogster!
  Dank je wel voor weer een blijmakend enthousiaste blog!!
  Ik verheug me altijd op je blogs en deze was weer zo`’n cadeautje:
  prachtige beschrijving, goeie tip en fijn dat die foto’s erbij zijn: zo kan ik precies zien waar ik extra aandacht aan wil besteden.
  Dank je wel!

  • jannemarie says:

   Beste Waldemar, Dank voor je aardige woorden, graag gedaan en geniet ervan, Hartelijke groet, Jannemarie

 2. Gijs says:

  Tsja, Eindhoven moet wat. Het is geen stad voor een dagje leuk uit.

  • Jannemarie says:

   Hahaha, ik snap wat je bedoelt Gijs, maar Eindhoven als design stad profileren en uitbouwen geeft meerwaarde. Eindhoven is daardoor – en zéker deze week – een bezoek meer dan waard! Hartelijke groet, Jannemarie

 3. Josien Kweters says:

  Hoorde dat er in China ook een design academy komt…

  • Jannemarie says:

   Beste Josien, Ja, ik hoorde ook op de radio bij Tros Nieuwsshow gisteren dat Michel de Boer een academie in China wil opzetten, om Chinese studenten de Nederlandse, conceptuele manier van ‘out-of-the-box’ denken te leren, in plaats van design gericht op productie en reproductie. Interessante gedachte! Mooie manier ook om Dutch Design nóg bekender te maken en tevens de concurrentie (lees: nóg scherper en sterker ontwerpen) te vergroten. Hartelijke groet, Jannemarie