The best of IDFA on Tour: ‘n beetje geluk


24-01-2012 door jannemarie,

Soms moet je een beetje geluk hebben. Wil je op zondagmiddag naar de film, kijk je in de agenda en zie je dat er ‘IDFA on Tour’ draait. Geen idee wat het inhoudt, maar het zullen wel een paar korte documentaires zijn, geselecteerd uit het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam.

Kom je een uur later bij filmtheater ‘t Hoogt in Utrecht aan, is het stampvol. Bij de kassa hoor je dat het al een maand geleden binnen twee uur uitverkocht was. Maar: er zijn nog drie gereserveerde kaartjes, vijf minuten voor aanvang nog niet opgehaald, dus: geluk! En dan: er zijn nog twee plaatsen vóór elkaar vrij, aan het gangpad. Weer geluk, we kunnen lekker de benen strekken, want: het programma duurt van 13.00 tot 18.30 uur, inclusief twee pauzes.

Jeetje, geen eten bij ons! Buurman vertelt dat hij al voor het tiende jaar met zijn vrouw gaat en dus voorbereid: met zakken broodjes, snickers en tucs. Vroeger moest ie ervoor naar Amsterdam; nu worden de beste films vertoond in talloze steden: van Alkmaar tot Breda, van Delft tot Deventer. En dus ook in Utrecht. Lekker dichtbij. Weer een geluk; de zak met snoep gaat ook voor ons rond.

Maar het grootste geluk was toch wel om – geheel onverwacht – op een lange grijze regenachtige zondagmiddag meegevoerd te worden door deze vier steengoeie documentaires:

1. Als ik jou niet had (Anne-Marieke Graafmans, Nederland, 23 min.)
Genomineerd voor de IDFA Award for Best Student Documentary. Lees meer

2. The Betrayal (Karen Winther, Engeland/Noorwegen, 64 min.)
Winnaar IDFA Award for Best Student Documentary. Lees meer. 

3. 5 Broken Cameras (Emad Burnat, Guy Davidi, Palestina/Frankrijk/Israël/Nederland, 90 min.) Winnaar Publieke Omroep IDFA Audience Award en de IDFA’s Special Jury Award. Lees meer.

4. Planet of Snail (Seung-Jun Yi, Zuid-Korea, 87 min.)
Winnaar VPRO IDFA Award for Best Feature-Length Documentary. Lees meer. 

Met een beetje geluk kun je nog een dagkaart à € 25,- voor IDFA on Tour bemachtigen in een van de vele bioscopen in Nederland. In Utrecht is IDFA on Tour nogmaals te beleven op 11 maart 2012 in Wolff City. De laatste vertoning is op 15 april 2012 in Cinema de Balie in Amsterdam.

IDFA on Tour heeft aan míj in ieder geval een nieuwe vaste klant!

 


4 Reacties op “The best of IDFA on Tour: ‘n beetje geluk”

 1. mevrouw d'Asselle says:

  Ja, ik hoorde het bij Theodoor Holman: Sanders en die deense folosofe geloof ik: wat mooi is en waarom. Stine Jenssen ja, en Sanders was iemand ánders. Leuk om te horen, en nóg leuker om de kans te hebben het te zien!

  • jannemarie says:

   Beste mevrouw d’Aselle, Dank voor uw tip over Theodor Holman en Stine Jensen; heb ik helaas gemist, zal ik proberen te achterhalen via internet. De trailers van deze vier films (klik op de link van de titels) geven een klein voorproefje van deze kwaliteitsfilms…Misschien komt er nog eens een op TV? Hartelijke groet, Jannemarie

 2. Iris says:

  Ha Jannemarie,
  Heb gisteren in Zeist the best of IDFA on tour gezien, met dank aan jouw enthousiaste recensie! Vond het erg indrukwekkend. Vooral de docu ‘Five broken cameras’, omdat die laat zien wat er nog steeds gebeurt, daar in de bezette gebieden. Heftig hoor. Dank voor de tip in elk geval!
  Groetjes,
  Iris

 3. Jannemarie says:

  Hoi Iris, Leuk om te lezen dat je naar IDFA on tour geweest bent, en niet voor niets! Ja, indrukwekkende en schokkende film over bezette gebieden in Gazastrook. Overigens werkte de Zuid-Koreaanse film over de blind-dove jongen ook nog lang na in mijn hoofd…
  Groetjes, Jannemarie