Geheimtip uit Keulen: Museum Kolumba


13-02-2012 door jannemarie,

Het is dat mijn zus in Keulen woont, want anders zou ik nooit geweten hebben dat het gebouw – deels kerk, deels moderne architectuur – een museum was. Museum Kolumba om precies te zijn, het Museum van het Aartsbisdom Keulen, oorspronkelijk uit 1853 en in 2007 op ingenieuze wijze verbouwd door de Zwitserse architect Peter Zumthor (1943). Hij verbond de Gothische ruïnes van de St. Kolumba en Böhm kapel met een archeologische opgravingsplaats, die samen het Kolomba museum vormen met 2000 jaar kunstschatten. In 2009 ontving Zumthor de prestigieuze Pritzker Architecture Prize.

De archeologische site is ronduit spectaculair; de duizenden gaten die je van buitenaf in de strakke gevel ziet, werken in de donkere binnenruimte als sterrenhemel gevormd door binnenvallend zonlicht. De ruimte met opgravingen is bereikbaar via een moderne, houten brug met hoekige bochten, die naar een buitenplaatsje leidt waar de oude muren samenvallen met de nieuwe ‘gaatjesgevel’.

De museumzalen met strak-grijze verzonken vloeren, witte muren, onverwachte hoeken met lichtinval, metershoge ramen van vloer tot plafond met zicht op de Dom,  ranke, glimmende, houten, handgemaakte trapleuningen, smalle gangen met ‘zwevende’ trappen die leiden naar een lichte ruimte erboven, leren zitbanken zonder leuning, lange doorschijnende gordijnen die grillige schaduwpartijen op het plafond geven, liften van staalplaten, kleine moderne baksteentjes in oude gothische ramen; alleen al de architectuur is een feest voor de ziel.

De 5e jaartentoonstelling ‘Denken‘ met werken uit de eigen collectie is overeenkomstig de architectuur rustig-modern ingericht: geen bordjes met tekstuitleg, maar een boekje met beschrijvingen om de objecten in alle eenvoud en ruimte te laten schitteren. Geen plichtmatige loop door de geschiedenis, maar een eclectische combinatie van oud en nieuw, net als het gebouw zelf. Een Middeleeuws Mariabeeld naast een schilderij van de onlangs overleden Barcelonese schilder Tapiès; een 12e eeuws ivoren kruisbeeld tegenover een installatie van Joseph Beuys.

Natuurlijk, Keulen heeft veel en veel meer: de grootste pop-art collectie van Europa in Museum Ludwig en prachtige moderne kunst in het Walraff-Richard Museum. Maar midden in de stad, op steenworp van de Dom, tussen beide musea in, ligt deze parel verscholen: wat mij betreft de beste Keulse Geheimtip!

Museum Kolumba, 5e jaartentoonstelling ‘Denken’, met werken uit de eigen collectie, t/m 31 August 2012. Gesloten tijdens carnaval (16 t/m 22 feb).
Vanaf Utrecht CS reis je met de ICE in ongeveer 2 uur naar Keulen.

 


8 Reacties op “Geheimtip uit Keulen: Museum Kolumba”

 1. jan klink says:

  In de opsomming van al het moois dat in Keulen te zien is heeft u de mooiste tentoonstelling vergeten : “Glanz und Grösse des Mittelalters” in het Schnüttgenmuseum. De tentoonstelling geeft een goed overzicht van de middeleuewse rijkdom aan kunst in Keulen met o.a ook heel mooie glas in loodramen.

  • Jannemarie says:

   Beste heer Klink, Hartelijk dank voor uw interessante tip! Ook hier had ik nog nooit van gehoord. Bij een volgend bezoek aan Keulen zal ik er zeker heengaan. Evenals overigens uw museum voor glaskunst en emaille in Ravenstein. Leuk! Hartelijke groet, Jannemarie

 2. Daniel Trecht says:

  Wat een mooie foto’s heeft u gemaakt van dat museum ! Ligt dat aan u of aan de architekt ?
  Het zijn heel fraaie lichtvlakken geworden.
  Ik pak het museum zeker mee als ik naar Het Museum Ludwig ga in september ( met David Hockney ) : hartelijk dank n!

  • Jannemarie says:

   Beste Daniel, Dank voor uw enthousiaste reactie. Laten we de eer maar aan architect Peter Zumthor! Geniet ervan, hartelijke groet, Jannemarie

 3. Hans Brekelmans says:

  Hallo Jannemarie, dank voor de tip.Zumthor een van mijn favorieten. Groet, Hans

  • Jannemarie says:

   Beste Hans, Goed om te lezen. Voor mij een reden om meer gebouwen te bezoeken die hij ontworpen heeft! Hartelijke groet, Jannemarie

 4. Hoi Jannemarie, mooie tip en ik als Rheinlaender wist er ook nog niets van. Wat een prachtige architectuur met een sterk concept. Bedankt en groet, Michael

 5. Jannemarie says:

  Hoi Michael, Leuk om te lezen dat ik jou als Rheinlaender heb weten te verrassen! Laat maar weten hoe je het ervaren hebt, als je er geweest bent! Groetjes, Jannemarie