Grafisch Geluk in Museum Hilversum


16-11-2011 door jannemarie,

“Spiegel je niet aan deze vormgevers, maar kies je eigen vormtaal. Je hebt er recht op je eigen, unieke taal uit te vinden”. Aldus  Stef van Breugel, directeur Museum Hilversum, tijdens zijn rondleiding voor jonge studenten grafische vormgeving in de zaal met affiches en boekomslagen van Nederlandse topvormgevers als Wim Crouwel, Anthon Beeke, Dick Bruna, Willem Sandberg, Dick Elfers en Otto Treumann.

Maar toch. Maar toch. Er valt niet aan te ontkomen voort te willen borduren op de beeldtaal die zij ontwikkelden in de jaren ’50 en ’60 van de 20ste eeuw, met medewerking van steendrukkerij De Jong & Co (1911-1994). Deze Hilversumse drukkerij – 100 jaar geleden opgericht en aanleiding voor de expositie ‘Grafisch Geluk’ – leverde hoge kwaliteit drukwerk en bood vormgevers alle ruimte voor het experiment. Met als resultaat talloze, nu nog steeds bekende, ontwerpen, ieder met eigen signatuur, maar allemaal gekenmerkt door heldere lijnen en kleurige vlakken: krachtig, speels en met humor.

Een zaal hoger zie je werken van hedendaagse vormgevers waaronder Hansje van Halem, Niessen & de Vries, Job Wouters (Letman), René Knip, Harmen Liemburg, Johan Kauth, Michiel Schuurman en Zeloot. In de schijnbare wirwar van ontwerpen is het even zoeken naar de ‘signatuur’ van deze hedendaagse vormgevers, die op het eerste oog radicaal anders lijken te werken dan hun voorgangers. Aan de wanden hangen talloze tekeningen, affiches, letterontwerpen en drukwerken met een uitbundige, grillige, romantische, fantasy-, strip-, sprookjes- en graffiti-achtige vormentaal. Maar bij nadere beschouwing passen de werken van deze hedendaagse vormgevers – met hun krachtige, kleurrijke, speelse en humoristische beeldtaal – toch ook weer naadloos in de traditie van hun voorgangers.

Zou dit hét kenmerk van Nederlands Design zijn? Gelukkig word je er in ieder geval wel van!

Ga een kijkje nemen en oordeel zelf.

Grafisch Geluk, tot en met 5 februari 2012 te zien in Museum Hilversum, is tot stand gekomen in samenwerking met Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode.


9 Reacties op “Grafisch Geluk in Museum Hilversum”

 1. is inderdaad een hele mooie tentoonstelling met een heel mooi boek erbij. zie http://www.lecturisbooks.nl

  • Jannemarie says:

   Beste Rik, Ja, dat boek ziet er inderdaad heel erg mooi uit! Dank voor je reactie, hartelijke groet, Jannemarie

 2. Vincent van Traa says:

  Als ik de afbeeldingen zie op je blog, valt me direct op hoe fris en humoristisch deze grafische uitingen zijn.
  Boek, zoals Rik zei,lijkt me leuk om te hebben. Ik ga er naar op zoek!

 3. Netty van Traa says:

  Caballero is mijn favoriet, ook als niet roker

  • jannemarie says:

   Beste Vincent en Netty, Dank voor jullie aardige reactie en inderdaad: het boek lijkt me super en het affiche van Caballero van Cor van Velsen uit de jaren ’50/’60 behoort ook tot mijn favorieten. Ik meen me deze zelfs te kunnen herinneren…

 4. Bram Engelse says:

  Jannemarie, ik ga de tentoonstelling nog bekijken.
  Ik wist er niet van.
  Dank voor de tip.
  Met enkele van de genoemde ontwerpers hebben wij samengewerkt bij Total Design.
  Ik ben nieuwsgierig naar de selectie.
  Waar een beetje linken al niet goed voor is.

  • Jannemarie says:

   Ach, wat aardig van je Bram. En Total Design, daar noem je wat! Zij tekenden destijds ook voor de huisstijl van mijn vorige werkgever, Museum Het Valkhof in Nijmegen. Veel plezier bij de expositie! Hartelijke groet, Jannemarie

 5. Anta Heine says:

  Gaat deze tentoonstelling ook nog op reis ?

  • Jannemarie says:

   Beste Anta, Bij mijn weten niet…Hartelijke groet, Jannemarie