Roger Raveel in Arnhem


25-11-2011 door jannemarie,

1989.  Met mijn zus, net afgestudeerd aan de kunstacademie in Arnhem, en mijn moeder bezochten we het Gulbenkian Museum in Lissabon. En daar hing ie. Een man met een pet voor een hek met groen en strepen. “Dát…” zei mijn zus  “…dát is zo prachtig! Hij is héél erg goed, kijk maar”. Het was mijn eerste kennismaking met werk van de Vlaamse kunstenaar Roger Raveel, onlangs 90 jaar geworden en daarom vereerd met een grote overzichtstentoonstelling in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem.

Misschien zag ik toen wel het schilderij waar nu de tentoonstelling naar vernoemd is: ‘Even terugschouwen’. Maar het kan evengoed ‘Man met ijzerdraad in tuin’ geweest zijn of ‘Vader voor het vensterschilderij’. Het doet er niet toe, de piketpaal was geplaatst: een ‘Raveel’ zou ik voortaan altijd herkennen. Maar ook herkennen in werk van andere kunstenaars – René DaniëlsNicolas de Staël – die ik aanvankelijk ‘moeilijk’ vond, maar gaandeweg steeds mooier begon te vinden. Zoals met oude kaas en rode wijn.

Reinier LucassenRaoul de Keijzer, Alpons Freymuth en Etienne Elias sloten zich aan bij de ‘Nieuwe Visie’ of ‘Nieuwe figuratie’, de kunststroming waarvan Raveel grondlegger is. In deze visie – Raveel werd geïnspireerd door Piet Mondriaan (abstract) en Vincent van Gogh (expressionistisch) – schildert hij alledaagse onderwerpen uit zijn geboorteplaats Machelen-aan-de-Leie. De plaats waar hij nog steeds woont en werkt en waar het Roger Raveelmuseum gevestigd is.

Hoe dan ook, wie wie inspireert en wie waar in is te herkennen: ook dit doet er uiteindelijk niet toe. De 120 schilderijen en unica op papier van Roger Raveel zijn krachtig en tijdloos en komen in het museum met het mooiste uitzicht op het Nederlandse rivierenlandschap prachtig tot zijn recht!

Kijk ook even naar het ontroerende filmpje met Roger Raveel en zijn vrouw tijdens de voorbezichting en de vlammende openingsspeech van Joost Vandecasteele.

Roger Raveel, Even Terugschouwen is te zien tot en met 8 januari 2012 in MMKA.

 


6 Reacties op “Roger Raveel in Arnhem”

 1. Harrij Kruisbrink says:

  Hallo Jannemarie,
  Iedereen verplicht met de Kerst naar Arnhem! Sowieso is het museum daar mijn favoriet. Ze besteden gelukkig vaak aandacht aan de ‘figuratieven’.
  Dank, groet,
  Harrij

  • Jannemarie says:

   Beste Harrij, Dank voor je reactie en inderdaad een uitstekend plan voor de Kerstdagen (en alle dagen ervoor en erna…)! Hartelijke groet, Jannemarie

 2. Frederik van Baken says:

  Met de vorige spreker eens: een uitstekend dagje uit naar deze tentoonstelling. Nu de regering er is, niet het verdriet van Belgie maar het gezicht van Belgie!

 3. John van Kooten says:

  Leuke bescheiden man, heb hem ooit eens in mijn studententijd (academie Hasselt) ontmoet! Roger Raveel maakt destijds een hele verpletterende indruk op mij. De goede man was toen ook al oud maar opvallend jong van opvatting en geest. De zelfde ervaring heb ik opgedaan de keer dat ik een masterclass mocht meemaken van Joseph Beuys. Hij had zeker veel meer ego maar was eveneens oud doch opvallend jong van opvatting. Hij was erg bij de jonge kunstenaar betrokken. Hij vertelde me dat ik pech had toen hij zei: Jij hebt talent en daarom ben je gedoemd om hard te werken!

  Met vriendelijke groet uit Maastricht

  • jannemarie says:

   Beste John, Wat een ontzettend leuk verhaal uit de eerste hand, dank hiervoor! Ben ook nieuwsgierig geworden naar jouw werk… Hartelijke groet, Jannemarie