Bach is altijd mooi


07-12-2011 door jannemarie,

Afgelopen zondag bezocht ik voor het eerst een Bachconcert van de Stichting Utrechtse Bachcantetediensten in de sfeervolle Geertekerk. Op het programma stond Cantate BWV10 van Johannes Sebastian Bach: ‘Meine Seel erhebt den Herren’.

Het betrof hier niet zomaar een klassiek concert, maar een heus meezingconcert. Althans, het slotkoraal mag meegezongen worden door het publiek. Meezingen met het koor of spelen in het orkest tijdens de Bachcantatediensten kan ook, als je goed van blad leest of een geoefend instrumentalist bent. Maar dan moet je wel een avond en dag repeteren. Solisten zijn doorgaans net afgestudeerde professionals die ervaring op kunnen doen. Zondagavond zongen Ester Burgstra (sopraan), Karen Langendonk (alt), Eric Jansen (tenor) en Christiaan Peters (bas).

Ik beperkte me tot het slotkoraal dat voor aanvang van het concert met dirigent Roel Vogel én het koor (100 mensen) stem voor stem – sopraan, alt, tenor en bas – ingestudeerd werd met het publiek (250 mensen). Gelukkig zat ik naast een professionele altzangeres, waardoor ik comfortabel op haar trefzekere en welluidende stem kon leunen.

Even een korte uitleg: een koraal was in de 16e eeuw een eenstemmig kerklied dat door de hele kerkgemeenschap gezongen werd. Bach maakte er een vierstemmig koraal van. Een cantate is een bijbeltekst op melodie en werd vanaf de 17e eeuw gezongen in de kerkelijke eredienst. Bach schreef 295 cantates, waarvan er 202 bewaard zijn. Al bijna 45 jaar organiseert de Stichting maandelijks dit Bachcantateproject, doorgaans met een bij de kerkelijke feestdag behorende cantate.

Een van de koorleden lichtte de inhoud van de Cantate toe. Ze wendde zich ter voorbereiding tot Facebook voor meer informatie, waarop een violiste haar schreef: “Het is Bach, dus altijd mooi”. Ik kan het alleen maar beamen. Zowel het koor als de instrumentalisten – met een prachtige samenklank van orgel, cello en contrabas tijdens de aria van de bas-solist – deden nauwelijks onder voor professionals die al jarenlang met elkaar musiceren.

Het concert werd ook door het publiek gewaardeerd, getuige de diverse blauwe en rode Eurobiljetten die na afloop – de entree is gratis – in de open vioolkoffers lagen. Vrijwillige maar kennelijk noodzakelijke donaties om dit maandelijks evenement, ondanks de subsidie van de gemeente Utrecht, te kunnen blijven voortzetten.

Alleen jammer van die ene alt uit het publiek, die bij het  slotkoraal nu juist in de twee maten rust van de altpartij – de dirigent had het nog zó duidelijk aangegeven – hard en blij een nieuwe noot begon te zingen… Ik zal nog eventjes wat vaker naar de concerten moeten om te luisteren én oefenen, voordat de stap naar het koor gezet kan worden.

Ook een keer meezingen, meeluisteren of meer over Bach weten? Het volgende concert vindt plaats op zondag 8 januari 2012 in de Geertekerk in Utrecht en staat in het teken van het nieuwe jaar: Cantate BWV16‘Herr Gott, dich loben wir’. Aanvang: 19.30 uur. Duur: 1 uur. De volledige agenda voor het jubileumjaar 2012 is te vinden op Stichting Utrechtse Bachcantatediensten.


4 Reacties op “Bach is altijd mooi”

 1. kitty faasen says:

  Sterke titel die alles zegt :Een uitgelezen kans dus om zelf dicht bij Bach te komen.
  Moest lachen toen ik over die alt las.Tja…

  • Jannemarie says:

   Beste Kitty, Ja, mooi van je geformuleerd. Omdat Bach altijd mooi is, is er inderdaad altijd kans om dicht bij Bach te komen. Zeker als je (soms een beetje verkeerd ;-) mag meezingen! Hartelijke groet, Jannemarie

 2. anne-marie klavers says:

  Dag Jannemarie,
  Wat leuk om je mooie recensie te lezen van het concert van zondag jl. Sinds enkele jaren zing ik regelmatig mee in de Bachcantatediensten. Afgelopen zondag was ik er ook bij. De prachtige muziek klinkt nog na.
  Ik hoop jou en nog veel meer HOTZO-leden een volgende keer te zien! En let op: op 22 juni a.s. komt er een nacht van Bach tgv het 45-jarig bestaan van de UBCD. Groet van Anne-Marie Klavers.

  • Jannemarie says:

   Beste Anne-Marie, ach wat leuk, een HOTZO-lid! En dank voor je tip over de Nacht van Bach (‘Nach van Bach’ in het Haags…), 22 juni 2012 staat genoteerd. Tot ziens! Jannemarie