Schetsen van Schoonheid in Gouda


16-12-2011 door jannemarie,

Toen ik bij thuiskomst de foto’s bekeek, realiseerde ik me pas ten volle wat voor prachtigs ik gezien had. Omdat ik er met het blote oog op dat moment niet helemaal bij kon. Het liefst had ik in een karretje gezeten, hoog in de lucht voortbewogen door een kraan, traag langs de bijbelse verhalen uitgebeeld op onwerkelijk mooie, metershoge tekeningen in MuseumgoudA en de felgekleurde en heldere gebrandschilderde ramen in de erachter gelegen Sint-Janskerk, beide van glasschilder Dirck Crabeth (ca. 1510-1572)

Hoewel de titel  ‘Schetsen van Schoonheid’  verwijst naar de tekeningen op papier of ‘carton’ in het museum, zijn de – kennelijk wereldberoemde –  ‘Goudse Glazen’  in de Sint-Janskerk minstens zo verpletterend. Maar de ramen in de kerk – een UNESCO-monument – blijven wel, mits er geen verwoestende brand komt zoals in 1552, die de aanleiding voor de productie van de Goudse Glazen vormde. Juist de combinatie met de tekeningen, waar zeven(!) restauratoren maar liefst vijf (!) jaar aan werkten (een project dat feitelijk al 35 jaar duurt) maakt deze tentoonstelling zo uniek.

Een introductietekst toont weer eens aan hoe cultureel ondernemerschap van alle tijden is: voor de productie van de dure, monumentale ramen zochten de kerkmeesters, waaronder Crabeth zelf, financiers om de glasschilder te betalen. In ruil voor hun schenking werden ze zelf afgebeeld. Prins Willem van OranjeKoning Philips II en de bisschop van Utrecht waren weldoeners die Crabeth met succes wist binnen te halen.

Wie, net als ik, geen kaartje heeft kunnen bemachtigen voor de tentoonstelling Leonardo da Vinci in The National Gallery in Londen kan zijn hart (m/v) ophalen met deze topkunst uit de Renaissance in Gouda!

Schetsen van Schoonheid is tot en met 9 april 2012 te zien in MuseumgoudA en de Sint-Janskerk te Gouda.


4 Reacties op “Schetsen van Schoonheid in Gouda”

 1. kitty faassen says:

  Ik ben na lezing van `Bach is altijd mooi`je blog blijven volgen.
  Dank je wel voor weer een goede kerstvakantieaanrader: mooi in de sfeer en minder vol dan in Londen.

  Geef mij maar Gouda!

  • jannemarie says:

   Beste Kitty, Fijn dat mijn blogs je bevallen; binnenkort wat kersttips voor in de vakantie op een rijtje. Dag! Jannemarie

 2. Saskia says:

  Beste Jannemarie, Wat beschrijf je dat beeldend. Op zo’n hoog karretje langs de ramen, dat lijkt mij nou ook zo mooi! Wist je dat op de website http://www.schetsenvanschoonheid.nl onder het kopje agenda diverse activiteiten staan, zoals concerten oude muziek door ensembles van het konklijk conservatorium Den Haag of demonstraties glas-in-lood door leerlingen van de vakschool Schoonhoven? en elke zondag middag een rondleiding plus lezing over Crabeth?

  • Jannemarie says:

   Beste Saskia, Dank voor je aanvullende informatie, heel goed. Genoeg te doen de komende tijd! Fijne dagen gewenst, Jannemarie