Het seizoen is weer begonnen!


10-09-2012 door jannemarie,

Jawel hoor; het tenstoonstellingsseizoen is weer begonnen. Het najaar is dé periode om de belangrijkste expositie van het jaar te programmeren. Musea buitelen over elkaar heen met de nieuwste, leukste, innovatiefste of zeldzaamste expositie van het moment: van Rafaël in Teylers Museum en De weg naar Van Eyck in Boijmans van Beuningen tot PopArt in Europa in Museum Het Valkhof en Het Gebouw in het nieuwe, volgend jaar te openen MOA (Museum Oud Amelisweerd).

Op de eerste twee exposities verheug ik me; van de laatste twee heb ik afgelopen weekend de openingen bezocht. Hier twee korte impressies:

PopArt in Europa in Museum Het Valkhof
Toegegeven, het kan ook niet anders: aanwezig zijn bij de opening in het museum waar ik 11 jaar lang gewerkt heb, is op zich al een feestje! Weerzien met oud-collega’s, rondleiders, vrijwilligers, kunstenaars en vormgevers met wie ik eerder werkte, zoals de eerste en belangrijkste  Nederlandse PopArt kunstenaar Woody van Amen en vormgever Swip Stolk: de avond kon niet meer stuk! Maar los daarvan – ook zonder dit alles is een bezoek aan de expositie een feestje: hippe, kleurrijke en nog altijd fris ogende doeken spatten van de muren. De beelden, film en muziek bieden kijkjes in de vervlogen jaren ’60, waarin kunst een nieuwe wending kreeg en de dagelijkse realiteit werd vertaald middels alledaagse materialen: meest bekend is het werk van de Amerikaanse PopArt kunstenaar Andy Warhol, met filmsterren (Marilyn Monroe) en blikken soep (Cambell’s). Geen Warhol in het Valkhof, maar wel 100 kunstwerken uit heel Europa, waaronder die van grote kunstenaars als Gerhard Richter, David Hockney, Jean Tinguely en Nici de Saint Phalle. Verrassend was het weerzien met het drieluik van Evelyne Axell, dat ik een paar weken eerder nog zag in het prachtige MuZee in Oostende.  Oja; driekwart van de werken komt – zo hoorde ik – uit particulier bezit, dus die zie je hierna zelden of nooit meer.

Het Gebouw in MOA
Van een geheel andere orde, want veel kleiner, maar niet minder spannend, is de expositie Het Gebouw in het MOA (open april 2013). Nadat een paar jaar geleden een brand het Armandomuseum in Amersfoort verwoestte, heeft de directie uiteindelijk een nieuw onderkomen weten te vinden voor de Armandocollectie: in landgoed Oud Amelisweerd, gelegen in een prachtig natuurgebied aan de rand van Utrecht. Bekend vanwege bewoner Koning Napoleon in 1808 en het 18e eeuwse, prachtige maar o zo kwetsbare Chinese behang. Als vingeroefening op de opening in april 2013  is er nu een maand lang – vóór de restauratie – een tentoonstelling georganiseerd rondom Armando en in de sfeer van het – nu nog – vervallen landhuis. Ach, en ben je ooit door een werk van Armando gegrepen, dan blijft dat. Nu ook dus. Armando’s twee ‘Blätter’ in een intiem kamertje met afbladderende verf, met uitzicht op de bomen buiten, zijn overweldigend. De overige kunstenaars, die ieder een eigen ruimte in ‘Het Gebouw’ kozen, zijn: Aaron van Erp, Amie Dicke, Anne Wenzel, Anya Gallacio, Couzijn van Leeuwen, Frank Halmans, Jan Koen Lomans, Jasper Hagenaar, Karin van Dam, Rutger Zuydervelt, Tanja Smeets en Thijs Ebbe Fokkens.

Kortom: een goede start van het nieuwe tenstoonstellingsseizoen, dat nog veel meer moois in petto heeft!

Het Gebouw, t/m 7 okt 2012 in MOA
PopArt in Europa, t/m 6 jan 2013 in Museum Het Valkhof
Rafaël, 28 sept 2012 t/m 6 jan 2013 in Teylers Museum
De weg naar Van Eyck, 13 okt 2012 t/m 10 febr 2013 in Boijmans van Beuningen


6 Reacties op “Het seizoen is weer begonnen!”

 1. Han says:

  Je krijgt het druk dit nieuwe seizoen met al die tentoonstellingen… mooi.

 2. frederik meijer says:

  Van Berlijn naar Amersfoort en nu de zachte oksel van Amelisweerd.
  Armando zien is, zoals je treffend zegt inderdaad ééns een liefde altijd een liefde. Aan kracht heeft het werk niets ingeboet en het podium in dit monumentale pand met de nu onschuldige bomen buiten die het omringen is van een grote poezie.
  Prachtig!

  • jannemarie says:

   Beste Frederik, Dank voor je mooie en uitgebreide reactie op het werk van Armando! Hartelijke groet, Jannemarie

 3. jos says:

  ik verheug me ook op rafael; hoop dat het me lukt om hem te gaan zien. stond in Rome bij zijn graf en was diep geroerd door de opschrift van zijn graf: bij leven was de natuur jaloers op Rafael omdat hij haar mooier schilderde dan ze was, bij zijn dood treurde de natuur omdat ze nooit meer zo mooi zou worden weergegeven…

  • jannemarie says:

   Beste Jos, Als dát geen poëzie is! Dank dat je dit mooie opschrift via dit blog hebt gedeeld! Groetjes, Jannemarie