Hollandse Meesters in Madrid


25-09-2013 door jannemarie,

Dat hebben de Spanjaarden toch maar knap voor elkaar; musea als het PradoThyssen Bornemisza en Reina Sofia boordevol topkunst, waaronder veel Hollandse en Vlaamse Meesters. Ondanks waren we in Madrid om ‘De tuin der lusten’ (1500) van Jeroen Bosch (‘El Bosco’) te zien. Tijdens een bezoek, jaren geleden, aan het Jeroen Bosch-Art Center in Den Bosch ontdekten we dat veel originelen in het Prado hingen. Nu kwam het er dan eindelijk van, en hoe!

Bij binnenkomst in de Jeroen Boschzaal springt De Tuin der Lusten eruit: de lucht en het water op het grote middenpaneel zijn helderblauw; het lichtgroen van het grasveld en het roze van de surrealistische sculpturen steken er fel tegen af. Details zijn zó scherp geschilderd dat je verdrinkt in de duizelingwekkende taferelen van blote mannen en vrouwen, rare vogels, enge duivels, vreemde voorwerpen waaruit griezelige figuurtjes kruipen, een kussend varken met een zwart-witte nonnenkap,  vissen, fruit, verleiding en verderf, een blauwachtig gebergte op de achtergrond; een gouden stoel op hoge poten, waarop een vogelachtig behaard wezen met gouden bolkroon mensen eet, en vanonder de stoel via een glazen bol weer ‘uitpoept’. Hoe moet dat geweest zijn, leven rond 1500? Eng! Eng! Eng! Surrealisten als Yves Tanguy en Salvador Dalí zullen hier absoluut met bewondering naar gekeken hebben. En hoewel het al meer dan 500 jaar oud is, had het gisteren geschilderd kunnen zijn. Zo tijdloos en fris…

Een ander hoogtepunt, waar ik van ‘schrok’ zo mooi, zag ik in het Thyssen Bornemisza: twee kleine, houten paneeltjes, waarop links de aartsengel en rechts Maria afgebeeld staan in oplichtend witte tinten op een zwarte achtergrond. Zo fijn geschilderd met trompe l’oeil effecten, dat het nét twee marmeren beeldjes lijken…The annunciation diptych, uit ca. 1433-1435 van de hand van de Vlaamse Meester Jan van Eyck.

En dan heb ik het nog niet eens over die andere Hollandse en Vlaamse Meesters, zoals De Kruisafneming van Rogier van der Weyden, twee Rembrandts (Judith en zelfportret), Pieter Brueghel (Triomf van de dood), een portret uit 1496 van een jong meisje door Juan de Flandes (Jan van Vlaanderen), de vele Ruijsdaels, Nicolaas Maes, Frans Hals, Van Gogh, Rubens, Van Helt Stockade, maar ook een – mij tot dan onbekende – Jan de Beer. En – van recenter datum – Willem de Kooning’s ‘Red man with moustache (bijna als abstract-moderne tegenhanger van de Tuin der Lusten), Piet Mondriaan en Marcel Broodthaers.

Natuurlijk waren in Madrid ook de Spaanse meesters in volle glorie te bewonderen: Picasso voorop met de weergaloze Guernica, maar ook Goya met Saturnus die een van zijn zonen opeet, El Greco (“De Griek”) met zijn grillige, langgerekte bijbelse figuren; Velásquez met het familieportret van Philips IV met in het midden een blond meisje in witte hoepeljurk, dat zelfverzekerd de schilder (ons) aankijkt, en Zurbarán met prachtige, ingetogen stillevens, zoals het lieve lammetje dat staat voor het Lam Gods. En dan ook nog eens vele werken van Dali, Christo en Miro.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Vergeet vooral ook niet de vroege portretten van Memling, Rafaël, Dürer en anonieme Duitse schilders, Fra Angelico, Caravaggio, Manet, Bonnard, Gauguin, Magritte, Chagall, Bacon, Freud, Man Ray, Lichtenstein. En – mijn ‘bloggenoten’  Eugene Smith, Alexander Calder (in de binnentuin van Reina Sofia) en Lucas van Leyden.

Madrid behoort wat mij betreft tot de absolute top als het gaat om intense, onvergetelijke kunstervaringen!

Prado : o.a. Jeroen Bosch, Goya, El Greco, Velasquez, Zurbarán, Memling, Rogier Van der Weyden, Brueghel.

Thyssen Bornemisza: o.a. Rembrandt, Ruysdael, Dürer, Van Eyck, Lucas van Leyden, Bonnard, Manet, Gauguin, De Kooning, Freud, Bacon.

Reina Sofia: o.a. Picasso, Miro, Dalí, Magritte, Manet, Chagall, Alexander Calder, Broodhaers, Man Ray, Lichtenstein.


8 Reacties op “Hollandse Meesters in Madrid”

 1. jos says:

  Wat moeten die mensen hard en veel geschilderd hebben, dat er overal ter wereld schilderijen van hen hangen; weergaloos en indrukwekkend als ik Jannemarie mag geloven. Madrid, daar moet ik nu dus ook heen, Jannemarie heeft me verleid en ik kan er amper weerstand aan bieden. Conclusie: ik ga binnenkort naar Madrid en ga in ieder geval het Prado en het Thyssen Bornemisza bezoeken…

  • jannemarie says:

   Beste Jos, Ja inderdaad indrukwekkend, he? Zoveel werken van deze meesters, ongelooflijk! Leuk dat het je inspireert ook daadwerkelijk eens naar Madrid te gaan. Ik weet zeker dat het je zal bevallen! Hoor graag als je terug bent hoe je het ervaren hebt. Hartelijke groet, Jannemarie

 2. Peter says:

  Wat kun je toch bevlogen en wervend schrijven, Jannemarie. Ik ben er zelf al twee keer geweest maar ik zou zo weer gaan.

  • Jannemarie says:

   Leuk om te lezen Peter, en ja, waarom ook niet voor een derde keer?
   Dank voor je reactie! Jannemarie

 3. Móói verhaal, we waren het al een tijdje van plan, maar we moeten nu toch echt Madrid bezoeken. Wij doen dat altijd heel betaalbaar, met vakantiewoningruil. Bedankt voor de tips

  • Jannemarie says:

   Beste Ruud, Leuk dat je reageert, en graag gedaan! Amsterdam is natuurlijk mooi, zeker qua kunst nu met heropende Stedelijk Museum en straks Rijksmuseum. Maar Madrid…! Wij hadden trouwens ‘n appartement. Veel plezier! Hartelijke groet, Jannemarie

 4. alice springer says:

  Gauw naar Mdrid dus.Ik hoorde dat het stedelijk in Amsterdam geopend is maar met het milde klimaat nu in Madrid ga ik eerst naar J.Bosch,Op vakantie in Italie werd ook reikhalzend naar een trip uitgezien : De Italianen reiszen naar Madrid voor J.Bosch.
  Ik vind het ‘lam ‘ prachtig !

  • Jannemarie says:

   Beste Alice, mooi om te lezen dat Jeroen Bosch ook bij de Italianen zo populair is! En ja, Madrid is nu heerlijk natuurlijk…Veel plezier! Jannemarie